Stanovništvo Srbije

srbija-26228Srbija ima oko 10 miliona stanovnika i spada u srednje naseljena evropske države s prosečnom gustinom naseljenosti od 111 st/km2. U glavnom gradu Beogradu živi oko 20% ukupnog stanovništva. Od ukupnog broja stanovništva 56% je gradskog. Kao posledica različitih prirodnih uslova i istorijskog razvoja, prostorni raspored stanovništva je vrlo raznolik. Ako se posmatraju velika zemljopisna područja, najgušće je naseljena peripanonska Srbija (najviše zbog grada Beograda). Vojvodina i planinsko-kotlinsko područje nešto je ređe naseljeno od državnog proseka. U planinsko-kotlinskom području postoje velike razlike u naseljenosti. Kosovo je vrlo gusto naseljeno te ima više od 200 st/km2, a osim južnog Pomoravlja, ostale podregije imaju manje od 50 st/km2.

Natalitet-u-SrbijiUkoliko se izuzme razdoblje Drugog svetskog rata, broj stanovnika Srbije se od početka 20. veka stalno povećavalo, a najviše na Kosovu. Gotovo čitava središnja Srbija, izuzev većih gradova u poslednje vreme bećeži pad broja stanovništva, kao i Banat i središnje delove Bačke. Stanovništvo većih urbanih područja više se povećava doseljavanjem nego vlastitim prirodnim priraštajem.

dr-stanovnistvoIzuzev Kosova, posle Drugog svetskog rata stanovništvo Srbije u celini stari. U zadnje dve decenije u Središnjoj Srbiji i Vojvodini smanjuje se broj radno sposobnog stanovništva. U razdoblju od 1961. do 2002. udeo mladog stanovništva (0-19 godina) smanjio se s 35% na 22% dok se udeo starog stanovništva popeo s 11% na 24%. Na Kosovu se već decenijama održava mlada struktura stanovništva s oko 50% od ukupne populacije te pokrajine.